HEGEM VAKFI

“SOSYAL ARABULUCULUK VE DANIŞMANLIK AKADEMİSİ” TEŞKİLAT YAPISI İLE, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA ÖZEL YÖNETMELİK

 

 

“SOSYAL ARABULUCULUK VE DANIŞMANLIK AKADEMİSİ”

TEŞKİLAT YAPISI İLE, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA

ÖZEL YÖNETMELİK

 

BİRİNCİ BÖLÜM

 

 

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam

MADDE 1– Bu Yönetmelik, Şiddetle Mücadele Vakfı bünyesinde kurulan “Sosyal Arabuluculuk ve Danışmanlık Akademisi” (simge/kısa adı, SADAK olarak anılacaktır) kuruluşunu, görevlerini, yetkilerini, organları ile çalışma usul ve esaslarını ortaya koymak amacıyla düzenlenmiştir.

Dayanak

MADDE 2– Bu Yönetmelik, Üst Politika Belgeleri hükümleri, HEGEM Vakfı Resmi Senedi, Adalet Bakanlığının “İnsan Hakları, Şiddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi Projesi: 2021-2030” hakkındaki 10.11.2021 tarihli resmi yazısı ve bağlı olarak yazılan resmi yazılar, HEGEM Vakfının Üniversitelerle yaptığı protokoller/sözleşmeler ve Adalet Bakanlığı-HEGEM Vakfı iş birliği Protokolü hükümlerine göre hazırlanmıştır. 

Tanımlar

MADDE 3– (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) Bakanlık: Adalet Bakanlığını

  1. Vakıf: Şiddetle Mücadele Vakfını,
  2. Akademi: Sosyal Arabuluculuk ve Danışmanlık Akademisi’ni,
  3. Merkez: Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Modelleri Merkezini,
  4. Genel Başkan: Vakıf genel başkanını,
  5. Başkan: Akademi başkanını ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

 

Akademinin, Amaçları ve Faaliyetleri Akademinin amaçları

MADDE 4 – (1) Akademinin amaçları şunlardır:

  1. Üniversite yerleşkelerinde insan haklarının ve birlikte yaşama kültürünün güçlendirilmesi; kişi-kişi, kişi-grup ve gruplar arası anlaşmazlıkların çatışmaya/idari ve adli hesaplaşmaya dönüşmeden dostane bir şekilde çözüme kavuşturulması için üniversite senato kararına bağlı “sosyal arabuluculuk koordinatörlüğü” kurulmasına yönelik çalışmalar yapmak.
  2. Ulusal ve uluslararası düzeyde toplumsal gruplar, şirketler, kurumlar, kuruluşlar ve kişiler arasında yaşanan anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümü için çalışmalar yapmak; toplumda yüksek güven kültürünün oluşabilmesi için yeminli sosyal arabulucu, insan hakları danışmanı ve şiddetle sivil mücadele formatörü yetiştirmek üzere ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde ulusal ve uluslararası düzeyde sertifika programları düzenlemek; ilgili kurumlarla iş birliği içinde olmak.
  3. Yerel yönetim ve özel sektör alanlarında hizmet sunan ve hizmet alan kişilerin ve grupların karşılaşabilecekleri sorunları çatışmaya dönüşmeden barışçıl yollarla çözümleyebilmeleri için, bu alanlarda konu üzerine eğitim almış, sertifikalı sosyal aktör bulunması için çalışmalar yapmak; ihtiyaç alanlarına yönelik sosyal arabuluculuk akredite sertifika programları düzenlemek.

 

 

ç) Kültürler arası, gruplar arası, kişiler arası anlaşmazlık ve çatışma çözüm teorilerinin geliştirilmesi, şiddet öğelerinin azaltılması ve barış kültürünün yaygınlaşması için ihtiyaç duyulan etkin çözüm/uygulama modellerini araştırmak, geliştirmek ve uygulamak.

  1. Giderek artan aile içi ve akrabalar arası şiddeti, sosyal dışlamayı, ayrımcılığı önleyici yönde

kuramsal ve uygulamalı araştırmalar yapmak, projeler üretmek ve yürütmek.

  1. Farklı inanç, düşünce ve kültür grupları arasındaki ilişkilerde, göçle ülkemize gelenlerin sosyal uyumunda, vatandaş-devlet ilişkilerinde güven arttırıcı faaliyetlerde bulunmak; bu ilişkilerin demokratik zeminine yönelik sosyal ve bilimsel çalışmalar yapmak; farklılıklara saygı bilincini güçlendirmek, birlikte yaşama kültürünün inşası ve yüksek güven kültürünün kazanımı açısından bütünleştirici sosyal projeler geliştirmek ve uygulamak.

Faaliyetler ve ilkeler

MADDE 5– (1) Akademinin faaliyetleri şunlardır:

  1. İnsan hakları, şiddetle sivil mücadele, alternatif anlaşmazlık çözümü, sosyal arabuluculuk olguları başta olmak üzere, Vakfın kuruluş amaçlarının gerçekleşmesine katkıda bulunmak.
  2. İnsan Hakları, Şiddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk bilincini güçlendirmek.
  3. Sosyal dokuyu güçlendirme yolu olarak her tür arabuluculuğun yaygınlaşmasını sağlamak.
  4. Türkiye’de arabuluculuğun Batı ülkeleri standartlarında gelişimini sağlamak.
  5. Aile Temelli Arabuluculuk” modelinin Türkiye’de kurulmasını ve gelişimini sağlamak.
  6. Kampus Arabuluculuğu” modeli geliştirmek ve yaygınlaşmasını sağlamak.
  7. Okul ve Halk Eğitim Merkezli Arabuluculuk modeli geliştirmek ve yaygınlaştırmak.
  8. İş hayatında sosyal arabuluculuk modeli geliştirmek ve yaygınlaşmasını sağlamak.
  9. Kentsel arabuluculuk modeli geliştirmek ve yaygınlaştırılmasını sağlamak.
  10. Sertifika programlarını ve sertifika uygulama/seminer yönergelerini hazırlamak.
  11. “Sosyal arabuluculuk” ve “şiddet önleme” eksenli akredite/tasnif sistemleri oluşturmak.
  12. Alternatif anlaşmazlık çözüm alanlarında tüm çalışanların gelişimlerinin ve haklarının güçlenmesini destekleyici çalışmalar yapmak; bu yönde sendika dahil, paydaş kurum, kuruluşlarla iş birliği içinde ihtiyaç duyulacak yeni hizmet/görev yapıları oluşturmak.

İlkeler

MADDE 6– (1) Akademinin ilkeleri şunlardır:

a) Temel hak ve özgürlüklere saygı

  1. Etik değerlere bağlılık
  2. Bilimsel özerklik
  3. Çözüm odaklılık
  4. İnsanilik
  5. Verimlilik
  6. Objektiflik
  7. Güvenilirlik
  8. Evrensellik
  9. Hukukilik
  10. Millilik
  11. Yenilikçilik

 

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Teşkilata İlişkin Esaslar Kuruluş

MADDE 7– (1) Vakıf Genel Kurulu kararı ile, bilimsel ve idari özerkliği olan, merkezi Ankara’da bulunan Akademi, bir yarı kamu tüzel kişisi olarak kurulmuştur.

(2) Akademi gerçek varlığı şöyledir; Akademi Yönetim Kurulu, Arabuluculuk Merkezi, Şiddetle Sivil Mücadele Merkezi, İnsan Hakları Merkezi, Danışmanlık ve AR-GE Merkezi, Bilim Kurulu ve Etik Kurul yapılarından oluşur.

Yönetim Kurulu

MADDE 8– (1) Akademi Yönetim Kurulu; Akademi Başkanı, Merkez Müdürleri ve Akademi genel sekreteri katılımıyla oluşur. 

(2) Akademi bünyesinde, Başkanın teklifi, Vakıf Yönetim Kurulu onayı ihtiyaca göre yeni merkezler kurulabilir; kurulan merkezler, Vakıf Yönetim kurulu kararı ile kapatılabilir ya da görev alanları değiştirilebilir.

  1. Akademi işleyişinde, yeteri kadar idari personel bulunur; personel yapısını oluşturanlar, STK hukuku üzerinden gönüllü, yarı zamanlı, tam zamanlı çalışma biçiminde konumlu olabilirler.
  2. Yönetim Kurulu ihtiyaç duyulduğu zamanlarda “Başkan” ya da “Vakıf Genel Başkanı” çağrısıyla toplanır. Yönetim Kurulu kararları oy çokluğu ile alır; oyların eşitliği halinde “toplantı başkanının oyu” iki oy sayılır. Kararların yazımı için “Noter onaylı toplantı ve karar defteri” kullanılır.

Başkan; atanması ve görevleri

MADDE 9– (1) Başkan, Vakıf Yönetim Kurulu kararı ile iki yıllık bir süre için atanır; süresi dolan başkan yeniden atanabilir. Başkanlık kadrosu herhangi bir nedenle boşalırsa, Vakıf Genel Başkanının teklifi ve Vakıf Yönetim Kurulu onayı ile yeni görevlendirme yapılır.

  1. Başkan, Akademinin en üst amiridir.
  2. Başkanın görev ve yetkileri şunlardır: 
  1. Akademiyi, kuruluş “dayanak” mevzuatına göre yönetmek ve temsil etmek.
  2. Akademinin düzenli, verimli çalışmasını sağlamak ve bu konuda gerekli tedbirleri almak.
  3. Akademinin görev, hedef, strateji ve ilkelerinin gerçekleştirilmesi için gereken koordinasyonu sağlamak, planlamaları yapmak; sertifika başarı belgelerini onaylamak.
  4. Akademi üyelerinin (arabulucular, uzlaştırmacılar, aile danışmanları…) gelişimi, güçlenmesi, daha etkin çalışma imkân/fırsatlarına ulaşması ve haklarının aranması için çalışmalar yapmak.
  5. Akademi merkezlerine ihtiyaca göre Müdür, Müdür Yardımcıları atamak; akademi faaliyet plan ve programlarının hazırlanmasını ve Vakıf Yönetim Kurulu tarafından onaylanmasını sağlamak.
  6. Akademi, amaç ve faaliyetleri kapsamında kurum/kuruluşlarla iş birliği protokolleri imzalamak,
  7. Akademi onaylı sertifikaların, Bakanlık protokolü tanımlarına göre tasnif/akredite süreci ile ilgili çalışmaların etkin bir şekilde yürütülmesine/tamamlanmasına öncülük etmek.

Merkez Müdürleri; atanmaları ve görevleri

MADDE 10– (1) Merkez müdürleri, Vakıf Yönetim Kurulu tarafından atanır.

(2) Merkez müdürleri Başkan tarafından onaylanan iş bölümüne göre verilen görevleri yerine getirir; görevli olduğu projelerde ve Akademi birimlerinde yapılan iş ve işlemlerin usulüne uygun şekilde yürütülmesi konusunda gereken koordinasyonu sağlar; Başkan tarafından verilen diğer işleri yapar. Merkez müdürlüklerinde herhangi bir nedenle boşalma olması hâlinde, Başkanın teklifi ve Vakıf Yönetim Kurulu tarafından yeni görevlendirme yapılır.

 

 

Arabuluculuk Araştırma- Uygulama Merkezi

MADDE 11 – (1) Arabuluculuk Merkezi, Başkanın teklifi, Vakıf yönetim kurulu onayı ile görevlendirilen bir Müdür tarafından yönetilir. Aile Arabuluculuk Merkezi’nin yönetim kurulu, Merkez Müdürü, Vakıf Bilim Kurulundan Vakıf yönetim Kurulu başkanınca görevlendirilen temsilcilerinden ve kurulu daire başkanlarından oluşur.  

Arabuluculuk Merkezi, Vakıf Yönetim Kurulu ve Vakıf Proje Kurulu ile iş birliği içinde Vakfın ve Merkezin amaç ve faaliyetlerini gerçekleştirmek için çalışmalar yürütür; Başkanlık tarafından hazırlanan yıllık plan ve programları diğer birimlerle yardımlaşarak uygular.

(2) Kuruluşta öngörülen daire başkanlıkları şunlardır: 

  1. Aile Temelli İleri Arabuluculuk Daire Başkanlığı
  2. Okul Merkezli Arabuluculuk Daire Başkanlığı
  3. Kampüs Arabuluculuğu Daire Başkanlığı
  4. İş Hayatında Sosyal Arabuluculuk Daire Başkanlığı

Şiddetle Sivil Mücadele Araştırma-Uygulama Merkezi 

MADDE 12 – (1) Şiddetle Sivil Mücadele AU Merkezi, Başkanın teklifi, Vakıf yönetim kurulu onayı ile görevlendirilen bir Müdür tarafından yönetilir. Şiddetle Sivil Mücadele Merkezi Yönetim Kurulu, Merkez Müdürü ile Vakıf Bilim Kurulundan Vakıf Yönetim Kurulu başkanınca görevlendirilen temsilcilerinden oluşur. Şiddetle Sivil Mücadele AU Merkezi, Vakıf proje kurulu ile iş birliği içinde Vakfın ve Merkezin amaç ve faaliyetlerini gerçekleştirmek için çalışmalar yürütür; başkanlığın yıllık plan ve programlarını diğer birimlerle yardımlaşarak uygular.

İnsan Hakları Araştırma-Uygulama Merkezi

MADDE 13 – (1) İnsan Hakları Merkezi Yönetimi, Vakıf yönetim kurulu onayı ile görevlendirilen bir Müdür tarafından yönetilir. Şiddetle Sivil Mücadele Merkezi Yönetim Kurulu, Merkez Müdürü ile Vakıf Bilim Kurulundan Vakıf Yönetim Kurulu başkanınca görevlendirilen temsilcilerinden oluşur. Akademi diğer birimleri ile işbirliği içinde araştırma, planlama ve uygulama faaliyetlerinde bulunur. İlgili olduğu her tür eğitim programlarını hazırlar ve uygulama stratejilerini geliştirir.

Danışmanlık ve AR-GE Merkezi

MADDE 14 – (1) Danışmanlık ve AR-GE Merkezi, Başkanın teklifi, Vakıf yönetim kurulu onayı ile görevlendirilen bir Müdür tarafından yönetilir. AR-GE Merkezi yönetim kurulu; Merkez Müdürü, ile Vakıf Proje Kurulu ve Vakıf Bilim Kurulundan, Vakıf yönetim kurulunca görevlendirilen ikişer üyeden olmak üzere beş kişiden oluşur. 

(2) AR-GE merkezinin başlıca görevleri şunlardır:

  • Vakfın/akademinin her türlü eğitim ve danışmanlık faaliyetleri için (önleyici rehberlik, koruyucu hukuk, onarıcı adalet) program geliştirmek; Vakıf Resmi Senedi 4.2 ve 4.11 Maddeleri bağlamında, sahada (seçilen il/ilçelerde) hizmet alanları oluşturmak için çalışmalar yapmak.
  • Sertifika programları ile ilgili yıllık planlı belgelendirme programlarını hazırlamak, ilgililerin onayını müteakip yayınlamak ve gerçekleştirilmesini sağlamak; belgelendirme alanında yurt içi ve yurt dışı akreditasyon faaliyetlerini yürütmek.
  • Sertifika programları belgelendirme alanında ulusal ve uluslararası organizasyonlarla ilgili iş ve işlemler ve faaliyetleri birimlerle koordineli olarak yürütmek, uluslararası kuruluşlara üyelik, üyelik aidatlarını, gerekli iş ve işlemleri organize etmek, bütçe planlamasını yapmak.
  • Sertifika programları için uygun yer temin etmek, programların başarılı, verimli gerçekleştirilmesi için gerekli tedbirleri almak; program organizasyonu için tahsis edilen mekân ve/veya tesislerin etkin ve verimli biçimde işletilmesi ve bunların programlar için sürekli olarak hazır olmasını sağlamak, personel belgelendirme materyallerini (kitaplar, notlar, yıllık programlar, sunumlar, kırtasiye, tanıtım broşürleri ve benzeri) temin etmek ve güncel belgelendirme dokümanı arşivi oluşturmak.

 

 

  • Proje faaliyetleri ekseninde yurt içinde ve yurt dışında çeşitli toplantı, seminer, sempozyum, kongre gibi faaliyetleri (sektörel, standart bazlı, teknik ve benzeri) takip ve organize etmek.
  • Öğrenci/katılımcı başarı ve yetki belgelendirme programlarının kontrolü ve TÜRKAK ile Avrupa Kalite Teşkilatı'nın öğrenci/katılımcı belgelendirme şemasında, belgelendirme yapılan ilgili standartlarda ve TS EN ISO/IEC 17024 Standardında yapılan değişiklikleri takip etmek, süreç içinde gerekli uyarlamaları yapmak, uygulama ile ilgili değişiklikler konusunda ilgili taraflara bilgi vermek, konu bazlı çalışma grubu vb. toplantılara katılmak, görüş vermek ve uygulama yapmak.
  • Akreditasyon kuruluşunun değerlendirme şartlarında yaptığı değişiklikleri belgelendirme sistemine adapte etmek ve bu kapsamda ilgili taraflara bilgi vermek, çalışmalar yürütmek; Sertifika programları ve katılımcı belgelendirmesi için gerekli komisyonların teşkilini sağlamak.

Bilim Kurulu

MADDE 12 – Vakıf Bilim Kurulu, aynı zamanda Akademi Bilim Kurulu olarak işlev görür. Başkan tarafından ihtiyaç duyulması halinde, Vakıf Yönetim Kuruluna bilim alt kurulları, bilim ve eğitim komisyonları kurulması yönünde teklif sunulabilir.

Etik Kurul

MADDE 15 – Etik kurul; Vakıf Bilim Kurulu Başkanı, Vakıf yönetim kurulu başkanınca bilim kurulundan seçilecek iki akademisyen ve kurulu iki Merkez müdüründen oluşur. Etik kurul üyeleri ya akademisyen ya da Akademi çalışma konularında uzman olan kişilerden oluşur. Etik kurul akademi ekseninde yürütülen çalışmalarda iş ve işlemlerin belirlenen standartlarda, normlara uygun gerçekleşmesi hususlarında görevleri yerine getirir; yetki kullanır. Etik kurul Vakıf Yönetim Kurulu başkanlığının ve Akademi yönetim kurulu başkanlığının yazılı olarak bildirdiği işleri yerine getirir. Etik Kurul başkanlığını, Vakıf bilim kurulu başkanı yürütür.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son hükümler

Akademiye Üyelik

MADDE 16 – (1) Akademiye üyelik başvurusu için sahip olunması gereken nitelikler şöyledir: Akademiye üye olabilmek için aşağıdaki özelliklerden en az birisine sahip olmak gerekir. 

  1. Akademiye üyelik başvurusu için, HEGEM Vakfı projeleri bağlamında (sosyal arabuluculuk ya da diğer) en az bir “YEMİNLİ SERTİFİKA PROGRAMI mezunu olmak.
  2. Mülki amir olarak görev yapmış ya da yapıyor olmak
  3. Herhangi bir bakanlıkta müfettiş olarak çalışmış/çalışıyor olmak.
  4. Arabulucu ya da uzlaştırmacı olmak.
  5. Tıp doktoru ya da avukat olmak
  6. Akademisyen olmak.

MADDE 17 – (1) Akademiye ilk başvuru geçici üyelik statüsü sağlar. Akademi yönetim kurulu, başvurularından itibaren iki ay içinde adayların asıl üyeliğini onaylar; ya da başvuruyu reddeder. 2024 yılında başvuruları kabül edilenler “Akademi Kurucu Üyesi” sıfatı kazanırlar. Üye olma ya da üyelikten ayrılma, gönüllülük esasına göredir. Olumsuz halleri (istenmeyen tutum ve davranışları) söz konusu olduğunda, katılımcıların üyelikleri “Akademi Yönetim Kurulu” kararı ile sona erdirilir.

MADDE 18 – (1) Akademiye, üyelik için bir kereye mahsus olmak üzere 500 TL (bu miktar 2024 yılı için geçerlidir) giriş ücreti alınır; devamen yıllık aidat alınmaz. Akademi üyelerinin kazanımları, üyeliklerinden doğan avantaj ve sorumluluklar, Akademi Yönetim Kurulu tarafından kendilerine asıl üyelik hakkı kazandıklarına dair bilgilendirme sırasında yazılı olarak bildirilecektir.  

Vakıf Resmi Senedi 4.2 ve 4.11 Maddeleri gereği kurulacak hizmet birimleri ile ilgili bütün iş ve işlemlerde Akademi Üyesi olanlar öncelikli/avantajlı olacaklardır.

 

 

MADDE 19 – “İnsan Hakları, Şiddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi Seferberliği: 2024-2034” HEGEM Vakfı ve Akademi Yönetim Kurulu tarafından yönetilecek; proje saha çalışmaları, 25 ildeki resmi şubelerimizle ve 81 ildeki kanuni temsilcilerimizle yürütülecektir. Proje Yönetim Kurulu kararlarına bağlı olarak, illerdeki sosyal arabuluculuk uygulama ve hizmet yapıları / birimleri yerelde katılacak olan paydaş kurum kuruluşların birlikteliğiyle şekillenecek, güçlendirilecektir. Faaliyet çeşitlerinin ve kapsamlarının genişlemesiyle ortaya çıkacak ihtiyaca göre, Vakıf Genel Kurulu Kararı ile “Sosyal Arabuluculuk ve Danışmanlık Akademisi İktisadi İşletmesi” vb. birimler oluşturulacaktır.

Akademi Gelirleri ve Kullanımı

MADDE 20- Akademinin gelirleri; a) Projeler, b) Bilimsel yayınlar, c) Sertifikalar, d) Danışmanlık ve AR-GE gelirleri ile katılım ve sponsorluk desteklerinden oluşur. Akademi gelirlerinin harcama yetkilisi, Vakıf Yönetim Kurulu başkanıdır; Başkan isterse bu yetkisini yazılı kararla Akademi Genel Müdürüne devredebilir. 

Yönetmelikte Değişiklik ve Akademinin sona ermesi

MADDE 21- İhtiyaca göre ve daha etkin hizmet adına Vakıf Genel Kurulu kararı ile, Akademi yönetmeliğinde değişiklik yapılabilir. Akademi varlığının sona ermesi Vakıf Genel Kurul kararı ile gerçekleşebilir; böyle bir kapatma durumda, Akademi adına üstlenilen proje ya da yazılı sözleşmelerle belirlenmiş görevler Vakıf yönetim kurulunca yerine getirilir.

Hüküm Bulunmayan Haller

MADDE 22- Bu özel yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Vakıf Resmi Senedi hükümlerine ve Vakıf Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına göre hareket edilir.

Yürütme ve Yürürlük

MADDE 23- Bu özel yönetmelik hükümlerini Şiddetle Mücadele Vakfı Genel Başkanı yürütür. 

MADDE 24- İş bu Yönetmelik altı sahife ve yirmi dört maddeden ibaret olup, Vakıf Genel Kurulu kararı ve noter tasdikinden sonra yürürlüğe girer.  

02 02 2024

 

 

 

 

 

 Aslı onaylıdır.

 

logo
vakifhegem@gmail.com
hegemakademisi@gmail.com

Sunduklarımız

Logo © 2023 Her hakkı saklıdır.