HEGEM VAKFI
Madde 1. Bu yönergenin amacı; “İnsan Hakları, Şiddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi Seferberliği:2023-2033” faaliyetleri bağlamında yürütülen sertifika programlarının 2024 yılı dönemine ait uygulama usul ve esaslarını düzenlemektir.
Madde 2. Bu yönerge; Adalet Bakanlığı-Şiddetle Mücadele Vakfı ortaklığı, İçişleri Bakanlığı desteği, 27 Devlet Üniversitesi ve diğer paydaş kurumlar işbirliği ile yürütülen, “İnsan Hakları, Şiddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi Seferberliği” faaliyetleri kapsamında yer alan, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eğitimi” (Yeminli Şiddet Önleme Formatörlüğü), “Yeminli Sosyal Arabuluculuk”, “Kampüs Arabuluculuğu”, “Okul Temelli Sosyal Arabuluculuk”, “Yeminli İnsan Hakları Danışmanlığı” ve “Aile Temelli İleri Arabuluculuk” sertifika programları ile ilgili yapılması gereken işleri tanımlar.
Madde 3. Bu yönerge; HEGEM Vakfı Resmi Senedi, Adalet Bakanlığı Proje Resmi açılış/tanıtım yazısı, Adalet Bakanlığı-HEGEM Vakfı iş birliği protokolü, Anadolu Üniversitesi-HEGEM Vakfı arasında yapılan iş birliği protokolü, İnsani Haklar ve Sosyal Arabuluculuk Akademisi özel yönetmeliği, Vakıf Genel Kurulu/Proje Yönetim Kurulu’nun ilgili kararları ve paydaş kurum/kuruluşlarla yapılan iş birliği protokolleri ve özel sözleşmeler esas alınarak hazırlanmıştır.
Madde 4. Bu yönergede geçen;
a) Bakanlık: Adalet Bakanlığını,
b) Vakıf: Şiddetle Mücadele Vakfını,
c) Akademi: İnsani Haklar ve Sosyal Arabuluculuk Akademisini, d) Üniversite: Anadolu Üniversitesini, ifade eder.
Madde 5. Projenin/yönergenin yasal dayanakları şunlardır;
a. On birinci Kalkınma Planı
b. On İkinci Kalkınma Planı
c. İnsan Hakları Eylem Planı
d. Cumhurbaşkanlığı 2021/9 Genelgesi
e. Cumhurbaşkanlığı 2023/16 Genelgesi
f. Adalet Bakanlığı Resmi Yazısı (10.11.2021 tarih ve E-60374460-45.02.70/32289 sayılı)
g. Adalet Bakanlığı-HEGEM Vakfı iş birliği protokolü
h. Millî Eğitim Bakanlığı-HEGEM Vakfı iş birliği protokolü
i. HEGEM Vakfı paydaş Üniversiteler iş birliği protokolleri
j. HEGEM Vakfı Anadolu Üniversitesi iş birliği protokolü
k. HEGEM Vakfı paydaş kurum/kuruluşlar iş birliği protokolleri
l. Vakıf Yönetim ve Genel Kurul kararları
Madde 6. Cumhurbaşkanlığı On Birinci Kalkınma Planı ve İnsan Hakları Eylem Planı gereği yürürlüğe konmuş olan, “İnsan Hakları, Şiddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi Projesi: 2021-2030” açılış programı, ilgili Bakanlık ve 32 Üniversite Rektörlük temsilcilerinin katılımıyla
18 Kasım 2021 tarihinde Ankara’da; Proje bölge toplantısı çok sektörlü katılımla Manisa Celal Bayar Üniversitesi ev sahipliğinde 23 Mayıs 2022 tarihinde Manisa’da; sertifika program katılımcılarının yemin ve mezuniyet töreni 21 Haziran 2023 tarihinde Aydın Valiliği himayelerinde, Aydın ilinde; Cumhurbaşkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın
Genel Müdür düzeyinde temsil edildiği, tüm Bakanlıkların, Türkiye Baro Başkanlığının ve çok sayıda kurum/kuruluşun davetli bulunduğu/katıldığı, “Proje, Pilot Saha Çalışmalarının Değerlendirilmesi; Cumhurbaşkanlığı On İkinci Kalkınma Planı ve bağlı olarak ortaya konacak Eylem Planları için Öneriler Geliştirme Çalıştayı” Temmuz 2023 tarihinde
Ankara’da gerçekleştirilmiştir.
Madde 7. HEGEM Vakfı proje bağlamında olmak üzere; Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, 27 Devlet Üniversitesi Rektörlüğü ve çok sayıda STK, resmi/özel kurum/kuruluş ile işbirliği protokolleri imzalayarak 2022-2023 döneminde 25 ilde pilot saha çalışmaları yürüttü; Eskişehir Valiliği himayesinde 16 Kasım 2023 tarihinde 17 Bakanlık dahil 257 ulusal ve yerel düzeyde kurum/kuruluşun katılımıyla yapılan bilgi paylaşım programıyla, pilot çalışmaları başarı ile tamamlanan projenin ülke düzeyinde ve bütün kurumlar ekseninde; “YENİ YÜZYILDA. İNSAN HAKLARI, ŞİDDETLE SİVİL MÜCADELE VE SOSYAL ARABULUCULUK BİLİNCİNİ GÜÇLENDİRİCİ SAHA AKTÖRLERİ YETİŞTİRİLMESİ
SEFERBERLİĞİ: 16 Kasım 2023- 16 Kasım 2033” olarak devamına karar verilmiştir.
Madde 8. Pilot çalışma dönemi başarı ile tamamlanan projenin, 2024 yılından itibaren ülke
genelinde hayata geçirilmesine karar verilen sertifika programları şöyledir:
A) Yeminli Sosyal Arabuluculuk
B) Okul Temelli sosyal Arabuluculuk
C) Yeminli Şiddet Önleme Formatörlüğü
D) Yeminli İnsan Hakları Danışmanlığı
E) Aile Temelli İleri Arabuluculuk
F) Kampüs Arabuluculuğu
G) Kentsel Arabuluculuk
Madde 9. Yeminli Sosyal Arabuluculuk Sertifika Programı (2024)
DERSLER
1 BATI ÜLKELERİNDE SOSYAL ARABULUCULUK (20 ders saati)
2 KURAMDAN UYGULAMAYA SOSYAL ARABULUCULUK (20 ders saati)
3 ARABULUCULUĞUN FELSEFİ VE KÜLTÜREL TEMELLERİ (20 ders saati)
4 ÇATIŞMA VE UYUŞMAZLIK ANALİZİ (30 ders saati)
5 MÜZAKERENİN SOSYAL PSİKOLOJİSİ (30 ders saati)
a) Yeminli sosyal arabuluculuk temel eğitimi sertifika programı, Anadolu Üniversitesi ilan
şartlarına ve Üniversite mevzuatına göre yürütülecektir.
b) Sertifika program toplam süresi 120 kredi/ders saatidir.
c) Dersler asenkron usulle yürütülecek; katılımcıların ders izleme zorunluluğu olmayacaktır.
d) Sertifika programlarıyla ilgili sınavlar online sistemle gerçekleşecek; sınavlar hakkında
gerekli bilgilendirmeler en geç bir ay öncesinden ilgili siteler üzerinden yapılacaktır.
Madde 10. Yeminli Sosyal Arabuluculuk Sertifika Programı Hakkında
a) Program süresi ve kayıt şartları Anadolu Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi sitesinde paylaşılacaktır.
b) 2024 yılı 1. Dönem Yeminli Sosyal Arabuluculuk sertifika programına sadece kamu çalışanları katılacaktır.
c) Sertifika program kayıtları, ders izleme, sınav, belgelendirme süreci “Proje Hizmet Birliği” içinde yer alan üniversiteler üzerinden gerçekleşecektir.
d) Sertifika programları ile ilgili katılım ücreti ve yatırılma şekli Anadolu Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi sitesinde paylaşılacaktır.
e) Belirlenmiş olan katılım ücreti, “sertifika katılım payı” olarak Şiddetle Mücadele Vakfı’nın TR88 0006 4000 0014 1580 1149 89 IBAN numaralı hesabına yatırılacak; Üniversite tarafından istenen kayıt formu doldurularak programa başvurusu tamamlanacaktır.
f) Katılımcılar kayıt yaptırdıkları (öğrencisi oldukları) Üniversite mevzuatına göre hareket edeceklerdir.
Madde 11. Yeminli Sosyal Arabuluculuk sertifikası uygulama usulleri şunlardır:
a) “Yeminli Sosyal Arabuluculuk Sertifika Programı” yürütme, tasnif ve akredite yetkisi, yukarıda belirtilen, Dayanak (Madde: 3) ve Yasal Dayanaklar (Madde: 5) bağlamında olmak üzere Vakfa aittir.
b) Projenin tüm mali sorumlulukları/giderleri, Adalet Bakanlığı-HEGEM Vakfı Protokolü belirlemelerine göre Vakfa aittir. Sertifika programları ile ilgili ders materyallerinin, ders anlatımlarının, sınav sorularının sorumlulukları ve telif hakları HEGEM Vakfı’na aittir.
c) Tüm sertifika program katılımcıları, sertifika programları süresince kayıt yaptırdıkları ilgili üniversitenin mevzuatına tabi olacaklardır.
d) Dersler ya da uygulama seminerleri asenkron online eğitim yoluyla sisteme yüklenecek (derslere canlı katılım zorunluluğu olmayacak) ve sınavlar online yapılacaktır.
e) “Proje Hizmet Birliği” ekseninde materyal/ders/soru havuzu oluşturulacak; böylece ihtiyaca göre farklı üniversitelerle, farklı gruplara aynı sertifika programı eş zamanlı uygulanabilecektir.
f) Sertifika programı bağlamında başarı/yetki belgeleri, Vakıf yönetimince yetkilendirilmiş protokol üniversiteleri üzerinden düzenlenecektir.
g) Teorik aşamayı başarı ile geçen katılımcılar, organizasyonca kendilerinden istenen “yemin formu” belgelerini belirtilen şekilde Üniversiteye / Vakfa sunmakla yükümlüdürler.
h) Sertifika programlarından mezun olmayı hak edenlere Bakanlık, Üniversite ve Vakıf onaylı “YEMİNLİ SOSYAL ARABULUCU BAŞARI BELGESİ” düzenlenecektir.
i) “Yeminli Sosyal Arabuluculuk” aktörü olmayı hak edenlerin akredite/tasnif aşamasına 2024 yılında ve Adalet Bakanlığı-HEGEM Vakfı ilgili protokol maddesine göre geçilecektir.
j) İlgili oldukları sertifika programını (yeminli sosyal arabuluculuk ya da diğer) başarı ile bitiren katılımcıların “Yetki Belgesi” sahibi olduklarını gösterir resmileşmiş listeleri, Vakıf Yönetim Kurulu tarafından ilgili Valiliklere bildirilecektir.
DERSLER
1 İNSAN HAKLARI OKULU OLARAK AİLE
2 SOSYOLOJİK AÇIDAN ŞİDDET VE ÖNLEME MODELLERİ
3 ŞİDDETLE SİVİL MÜCADELEDE DİNİ/AHLAKİ DEĞERLER
4 21. YÜZYILDA GENÇLİK VE ŞİDDET
5 SOSYAL RİSKLER VE ÖNLEYİCİ SOSYAL POLİTİKALAR
e) “Yeminli Şiddet Önleme Formatörlüğü” sertifika programı, Anadolu Üniversitesi ilan şartlarına ve Üniversite mevzuatına göre yürütülecektir.
f) Programda her biri 20 kredi/ders saatlik beş ders bulunmaktadır. Sertifika program süresi 100 kredi/ders saatidir.
g) Dersler asenkron usulle yürütülecek; katılımcıların ders izleme zorunluluğu olmayacaktır.
h) Sertifika programlarıyla ilgili sınavlar online sistemle gerçekleşecek; sınavlar hakkında gerekli bilgilendirmeler en geç bir ay öncesinden ilgili siteler üzerinden yapılacaktır.
Madde 13. “Yeminli Şiddet Önleme Formatörlüğü” sertifika programı hakkında
a) “Yeminli Şiddet Önleme Formatörlüğü” sertifika programı kayıtları, Anadolu Üniversitesi tarafından Sürekle Eğitim Merkezi sitelerinde paylaşılacak bilgilere göre yapılacaktır.
a) Türkiye’de Nisan 2022 tarihinde pilot illerde, kamu çalışanlarına yönelik başlatılan “Yeminli Şiddet Önleme Formatörlüğü” sertifika programlarında başarılı olanların mezuniyet belgeleri 2023 tarihinde, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi E-Devlet sistemine yüklenmiştir.
b) Kamu çalışanı “Yeminli Şiddet Önleme Formatörleri” yetki belgelerini edindikten sonra kendi kurumlarının teşkilat yapısı içerisinde ve bulundukları illerde ve sosyal ortamlarda mezuniyetlerine esas olacak iş/işler görebileceklerdir.
c) “Yeminli Şiddet Önleme Formatörlüğü” dahil olmak üzere, proje sertifika programlarını başarılı olarak bitiren katılımcıların ilgili akredite/tasnif aşamasına 2024 yılında geçilecek; Bu hususta Adalet Bakanlığı-HEGEM Vakfı ilgili protokol maddelerine ve Bakanlıkların On İkinci Kalkınma Planı üst belgesi tanımlarına göre çıkartacakları mevzuat ekseninde işlem yapılacaktır.
d) 2024 yılı 1. Dönem “Yeminli Şiddet Önleme Formatörlüğü” sertifika programına sadece kamu çalışanları katılabilecektir.
e) Bakanlıklara ve ilgili diğer kurumlara sertifika programları ile ilgili resmi yazılar “Proje Hizmet Birliği” içinde yer alan Üniversitelerce (Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Türk-Alman Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Artuklu Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ...) yazılacaktır.
f) Sertifika program kayıtları, ders izleme, sınav, belgelendirme süreci “Proje Hizmet Birliği” içinde yer alan üniversiteler üzerinden gerçekleşecektir.
g) Kamu çalışanları için, “Yeminli Şiddet Önleme Formatörlüğü” sertifika programı katılım şartları Anadolu Üniversitesi Sürekli Eğitim merkezi sitesinde paylaşılacaktır.
h) Belirlenmiş ve ilen edilmiş olan “sertifika katılım payı” olarak Şiddetle Mücadele Vakfı’nın TR72 0013 4000 0112 3027 4000 01 IBAN numaralı hesabına yatırılacak; Üniversite tarafından istenen kayıt formu doldurularak programa başvurusu tamamlanacaktır.
i) Katılımcılar kayıt yaptırdıkları Üniversite mevzuatına göre hareket edeceklerdir.
Madde 14. Yeminli İnsan Hakları Danışmanlığı Sertifika Program Süreci Şöyledir:
a) Proje eksenli sertifika programlarından herhangi birini başarı ile bitiren katılımcılar Yeminli
İnsan Hakları Danışmanlığı Sertifika Programına başvurabilirler.
b) “Yeminli İnsan Hakları Sertifika Programı” yetki belgesi HEGEM Vakfı-Protokol
Üniversiteleri iş birliğiyle verilecektir.
5. BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Madde 15. Proje kapsamında 2024 yılında ve sonrasında yürürlüğe konacak Aile Temelli İleri
Arabuluculuk, Kentsel Arabuluculuk, Kampüs Arabuluculuğu ve Okul Temelli Arabuluculuk
sertifika programları usul ve esaslarını içeren yönergeler daha sonra ilan edilecektir.
Madde 16. “İnsan Hakları, Şiddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk Bilincini
Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi 2021-2030 Projesi” HEGEM Vakfı tarafından
yönetilecek; proje saha çalışmaları Vakıf Yönetim Kurulu kararlarına bağlı olarak paydaşların
da yer aldığı hizmet birliği tarafından yürütülecektir.
Madde 17. Sertifika program katılımcıların kayıt işlemlerinin yapılması, seminer/ders
videolarının sistemlerine yüklemesi, başarı sınavlarının yapılması-sonuçların paylaşılması,
sertifika alma hakkı elde edenlerin yetki belgelerinin düzenlenmesi ve paylaşılması koordinatör
Üniversite tarafından gerçekleştirilecektir.
Madde 18. Bu yönergede açık olmayan ya da yetersiz kalan konular için Vakıf Resmi Senedi,
Adalet Bakanlığı Proje açılış resmi yazısı, HEGEM-Bakanlık, HEGEM-Diğer paydaş kurumlarla
yapılan protokol hükümlerine ve yetkili Üniversite mevzuatına başvurulur.
Madde 19. “İnsan Hakları ve Şiddetle Sivil Mücadele Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri
Yetiştirilmesi Projesi” faaliyetleri için yol haritası özelliği taşıyacak iş bu “Sertifika Programları
Uygulama Yönergesi” Vakıf Yönetim Kurulu tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girer.
Madde 20. Proje bağlamında yürütülecek olan 2024-2025 Dönemi Sertifika Programları için
“Proje Yönetim Kurulu” kararıyla, genel koordinatör üniversite olarak Anadolu Üniversitesi
yetkilidir. Süreç içerisinde ve ihtiyaca göre hizmet havuzunda yer alan diğer üniversitelerden,
“Genel Koordinatör Üniversite; “Yurtdışı Koordinatör Üniversite, “Bölge Koordinatör
Üniversite”, “İl Koordinatör Üniversite” özelliğinde olmak üzere yararlanılabilecektir.
Madde 21. Yönerge hükümleri, Vakıf Genel Başkanı tarafından yürütülür.
Madde 22. İş bu yönerge 5 sahife ve 22 maddeden ibaret olup, Vakıf Yönetim Kurulu
Başkanlığı tasdikli olarak 12 12 2023 tarihi itibarı ile yürürlüğe girer.